VNG blir store på norsk sokkelNew kids on the block

Store verdier

person Finn Harald Sandberg, Norsk Oljemuseum
I løpet av 25 år har Draugen plattformen produsert olje og gass til en samlet verdi av mer enn 250 milliarder norske kroner.
— Foto: Frank Berglund/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Draugen ble oppdaget sommeren 1984, i en unik porøs struktur som senere har vist seg å være et ekstremt produktivt reservoar (link). Det ble snart en kandidat for produksjonsutvikling i en periode hvor nye funn måtte stå i kø for autorisasjonssamtykke (link). Den norske regjeringen hadde nettopp åpnet Norskehavet for leteboring, og en rekke samarbeidspartnere hadde letebrønner i Haltenbanken-området. Mange parter motsatte seg ideen om å åpne opp nye arealer og krysse den tidligere ikke-gå-sone nord for den 62. breddegraden av frykt for at det kunne skade det rike fiskeriet i Haltenbank-området (link). Nå vet vi at denne frykten var ubegrunnet; fiskeriene og petroleumssektoren har i alle årene siden 1993 vært i stand til å operere i harmonisk sameksistens i Norskehavet.

Da Draugen startet produksjonen av olje 19. oktober 1993 hadde man forventninger om å kunne produsere 68 millioner Sm3 oljeekvivalenter eller omtrent 430 millioner fat (nesten utelukkende olje).[REMOVE]Fotnote: Oljedirektoratet Faktahefte 1983

Gjennom de 25 år som er gått har man økt den utvinnbare mengden til omtrent 140 millioner Sm3 oljeekvivalenter.[REMOVE]Fotnote: Oljedirektoratet Faktasider, Felt – ODs nettsted 1.10.2018

store verdier, graf,
Figur 1

I løpet av disse årene har A/S Norske Shell også gjort endringer i produksjons-apparatet slik at den maksimale produksjonsmengden per dag er vesentlig økt siden feltet ble satt i drift (les mer om kapasitetsøkning og oppdateringer).

Figur 1. Den årlige produksjonen nådde sitt maksimum i 2001. Da hadde produksjon og eksport av gass blitt inkludert året i forveien.[REMOVE]Fotnote: Oljedirektoratet Faktasider, Felt – ODs nettsted 1.10.2018

Figur 2 Totalt har Draugen generert verdier på nesten 250 milliarder norske kroner siden 1993. Inntektene er beregnet ut fra produksjonsprofilen hentet fra Oljedirektoratets Faktasider høsten 2018 og en årlig gjennomsnittlig oljepris hentet daglig fra Dagens Næringsliv.

store verdier, graf,
Figur 2
VNG blir store på norsk sokkelNew kids on the block
Publisert 11. oktober 2018   •   Oppdatert 17. oktober 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *