Hopptreneren uteBrudd i vanninjeksjonsrør

Gustave Magnel-medaljen

person Finn Harald Sandberg, Norsk Oljemuseum
Draugen-plattformen var bakgrunnen for at Olav Olsen fikk tildelt Gustave Magnel-medaljen i gull i 1994.
— Foto: Heine Schjølberg/A/S Norske Shell
© Norsk Oljemuseum
Gustave Magnel-medaljen,
Olav Olsen til høyre. Foto: Ukjent/Norsk Oljemuseum

I begynnelsen av januar 1994 tok professor Rolf Lenschow ved institutt for konstruksjonsteknikk ved Norges Tekniske Høyskole et initiativ for å nominere Olav Olsen som med-oppfinner av Draugen-plattformen til å hedres med Gustave Magnel Golden Medal. Det ble Norsk Betongforening som 13. januar sendte den offisielle søknaden til AIG-Stichting som er sekretariatet for juryen som skal utpeke mottakeren av denne høyt respekterte prisen.

Gustave Mangel-medaljen ble opprettet i 1959 og deles ut til en konstruktør av en struktur i armert eller forspent betong (spennbetong) som er både viktig og innovativ. Æresbevisningen ble opprettet for å hedre Gustave Mangel som utviklet en ny metode for nettopp forspenning av betong under den annen verdenskrig. Gullmedaljen utdeles til en konstruksjon og dens konstruktør hvert femte år av den belgiske organisasjonen Association of Ghent University (AIG).[REMOVE]Fotnote: Steen, &. (2002). Den frie tanke : Om kreativ frihet og en ledende norsk ingeniør. Lillestrøm: Byggenæringens forl.

Gustave P.R. Magnel ble født i 1889 og ble utdannet ved universitetet i Ghent i 1912. Han emigrerte til England under første verdenskrig, men vendte tilbake til universitetet i 1919 og opprettet sitt eget labortorium for forskning på betong i 1926. Han ble utnevnt til professor i 1937 og skrev flere bøker og mer enn 200 faglige publikasjoner samtidig som han underviste helt fram til sin død i 1955. Han praktiserte og som ingeniør/konstruktør og var blant annet hovedansvarlig for konstruksjon og byggingen av USAs første bru i spennbetong – the Walnut Lane Memorial Bridge i Philadelphia, Pennsylvania.

Gustave Magnel-medaljen,
Walnut Lane Memorial Bridge i Philadelphia. Foto: Helen P. Ross, HAER. - Historic American Engineering Record

 

I begynnelsen av september ble det kjent at dr. techn. Olav Olsen skulle tildeles gullmedaljen for sin innsats knyttet til Draugen-plattformen. I omtalen som fulgte ved overrekkelsen 25. november ble Olav Olsens lange og betydningsfulle innsats for bruk av armert betong i skallkonstruksjoner. Spesielt ble det pekt på hans engasjement i utviklingen av Condeep konseptet og særskilt hans utvikling av skjøtrpeling.[REMOVE]Fotnote: Omtalen ved tildelingen 25.11.1994

Selv om Troll-plattformen er størst, er det mange som mener at Draugen er et like stort teknologisk mesterverk. Draugen-plattformen, den første bunnfaste plattformen nord for den 60. breddegrad, er kanskje en av de dristigste, men samtidig mest elegante plattformløsninger bygd på Condeep-konseptet. Med sitt ene slanke koniske tårn er den også en meget effektiv og vakker konstruksjon. Kontrakten på Draugen-kontrakten ble inngått med Norske Shell høsten 1989. Olav Olsen var da 76 år gammel og arbeidet fortsatt daglig i selskapet (som fremdeles i 2018 bærer hans navn)[REMOVE]Fotnote: Steen, &. (2002). Den frie tanke : Om kreativ frihet og en ledende norsk ingeniør. Lillestrøm: Byggenæringens forl.

Av andre vinnere bør kanskje vinneren fra 1968 tyskeren Fritz Leonard nevnes. Han har nemlig også designet det som av Teknisk Ukeblad i 2010 ble kåret til Norges vakreste bru – Helgelandsbrua som stod ferdig i 1991.[REMOVE]Fotnote: Øderud, H.T. (2013). Helgelandsbrua. Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/Helgelandsbrua

Gustave Magnel-medaljen,
Burj Kahlifa i Dubai. Foto: Nepenthes (CC BY-SA 2.5)

Den siste vinneren av Gustave Magnels gullmedalje (2014) William Baker fikk prisen for sitt unike design og utviklingen av spesielle byggeelementer som gjorde det mulig å bygge verdens høyeste bygning Burj Kahlifa, skyskraperen som rager 828 meter over Dubai[REMOVE]Fotnote: Burj Khalifa. Facts & Figures. Hentet fra http://burjkhalifa.ae/en/the-tower/factsandfigures.aspx

Hopptreneren uteBrudd i vanninjeksjonsrør
Publisert 14. mai 2018   •   Oppdatert 4. oktober 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *