KuldesjokkNesten-krasj

Bondevik høyt oppe på Draugen

person Kristin Øye Gjerde, Norsk Oljemuseum
Med stor iver og et bredt smil styrte stortingspolitikeren Kjell Magne Bondevik hovedkrana på Draugen-plattformen på Haltenbanken. Det var midt i valgkampen i 2001 og Bondeviks første tur til en plattform på Haltenbanken.
— Kjell Magne Bondevik blir tatt i mot på Draugen. Foto: A/S Norske Shell/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Bondevik var da KrFs statsministerkandidat: «Det var jo bare å røre på en liten spake så lystret krana. Jeg skulle gjerne klart å flytte velgermassene like lett som jeg manøvrerte denne krana. Det hadde vært saker det», sa Bondevik etter en gjesteopptreden som kranfører med mulighet til å løfte 45 tonn.[REMOVE]Fotnote: NTBtekst. 07.08.2001, «Bondevik høyt oppe på Draugen». Bondevik var Molde-patriot og han var svært interessert i utstyret om bord som var produsert av Molde Kran.

Bondevik høyt oppe på Draugen,
Guttedrømmen gikk i oppfyllelse da han fikk kjøre kran på Draugen. Foto: A/S Norske Shell/Norsk Oljemuseum

«Guttedrømmen gikk i oppfyllelse. Å sitte så høyt, kjenne suget i magen, og styre ei så stor kran så enkelt var veldig gøy», sa Bondevik til pressen etterpå. Men det var ikke bare Bondevik som syntes det var gøy. Roald Lekve, som var kranføreren som viste Bondevik hvordan han skulle låre og hive med kranen hadde også et poeng: «Nå har du fått prøve den høyeste stillingen her om bord, da er det rett og rimelig at jeg får prøve din stilling når du blir statsminister!»[REMOVE]Fotnote: Historier fra Draugen av Per Sælevik, 2017.

Foranledningen til besøket var en invitasjon fra NHO og Norske Shell til de tre øverste kandidatene på Kristelig Folkepartis stortingsliste i Møre og Romsdal, Kjell Magne Bondevik, May-Helen Molvær Grimstad og Modulf Aukan. Fra NHO deltok blant andre administrerende direktør Finn Bergesen jr.

I løpet av de om lag seks timene som Bondevik og hans følge var på Draugenfeltet fikk de omvisning på plattformen, de ble behørig orientert om Shells virksomhet av ledelsen i selskapet, og Bondevik fikk møte de ansatte til et allmøte. De ansatte hadde hatt formøte og blitt enige om at pensjon og arbeidstidsordninger var tema. Gunnar Sembsmoen skulle på vegne av de ansatte ombord fremføre spørsmålet. Han fortalte at det er et tøft liv å jobbe i Nordsjøen, både fysisk og psykisk, og Bondevik ble spurt om han ville bidra til at det blir en lavere pensjonsalder for dem som jobber på norsk sokkel. Men Bondevik ville ikke støtte en generelt lavere pensjonsalder i og med at det var mangel på arbeidskraft i Norge. «Men det finnes jo spesialbestemmelser som gjør at man kan senke aldersgrensen for enkelte yrkesgrupper. Det kan jo være et alternativ, men da må det ligge tilstrekkelig materiale som viser at mange plattformansatte må gå av før nådd pensjonsalder på grunn av slitasje», sa Bondevik.[REMOVE]Fotnote: NTBtekst. 07.08.2001, «Bondevik høyt oppe på Draugen».

De ansatte var vel ikke helt fornøyd med svaret. Sembsmoen kvitterte med å karakterisere sunnmøringen: «Du vet når du ser en sunnmøring bakfra er det to store buler på baklommene, den ene er salmeboka og den andre er pengeboka, og pengeboka er alltid størst…» Det ble dørgende stille i salen. Bondevik som sto opp ved kaffemaskinen kikket stivt i gulvet før stemningen tok seg opp igjen.[REMOVE]Fotnote: Historier fra Draugen av Per Sælevik, 2017. Bondevik var jo heller ikke fra Sunnmøre, men fra Romsdal – så han trengte ikke å ta det til seg.

Bondevik høyt oppe på Draugen,
Foto: A/S Norske Shell/Norsk Oljemuseum

KuldesjokkNesten-krasj
Publisert 4. juli 2018   •   Oppdatert 6. september 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *