Draugen gasseksportBondevik høyt oppe på Draugen

Kuldesjokk

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
En ekstrem kuldebølge herjet Norge vinteren 2001. Ved Røros ble det målt helt ned til 43,5 minusgrader. Også i Kristiansund ble det satt kulderekord.
— Statsministeren værfast på Draugen. Fra Tidens Krav 05.02.2001
© Norsk Oljemuseum

På Draugen var det så kaldt at motoren på et Super Puma helikopteret som skulle frakte statsminister Jens Stoltenberg i land nektet å starte. Det var i forbindelse med et to dagers besøk i Kristiansund at Norske Shell benyttet anledningen til å invitere statsminister Stoltenberg og hans følge på en helikoptertur til Draugen.

Følget var ikke hvem som helst. Norske Shell stilte selv mannsterkt opp, med både toppsjefen i Norske Shell Johan Nic. Vold og driftsdirektør i Norske Shell Kristiansund Anthony Charnley.  I tillegg deltok fylkesordfører Ole E. Øverland og Harald Stokke, Per Kr. Øyen og Synnøve Stokke fra Kristiansund Arbeiderparti.[REMOVE]Fotnote: Tidens Krav. (2001, 5. februar). Kulda stanset Draugen-produksjon.

Mannskapet på Draugen brukte et par timer på å tine opp forgasseren med blant annet hårfønere (!) før motoren startet og statsministeren med følge kunne et par timer forsinket returnere til Kvernberget.[REMOVE]Fotnote: Per Sælevik, Historier fra Draugen, upubli.

Verre gikk det med oljeproduksjonen. Kulden tvang fram en produksjonsstans på Draugen-feltet. Det ble målt ni minusgrader på plattformen, men kombinert med liten storm og vindstyrke på 20 til 25 meter i sekundet var kuldeeffekten på 35 til 40 minusgrader. En del utstyr på plattformen var ikke designet for nedfrysing og den intense kulden skapte også problemer for viktige måleinstrumenter.

Dette var første gang Norske Shell måtte stenge produksjon på grunn av kulde.[REMOVE]Fotnote: Adresseavisen. (2001, 13. februar). Frosten ga milliontap på Haltenbanken.

Kuldeperioden varte og rakk og Draugen-plattformen var stengt i hele åtte døgn. Instrumentene måtte gjennom et opptiningsprogram før selve oppstartsprosedyren kunne starte.

Også Norsk Hydro sin plattform Njord måtte stenges ned, men det tok bare fire døgn før produksjonen var oppe og gikk igjen. Ellers klarte de andre plattformene på norsk sokkel seg igjennom ekstremkulden.

Det kan nevnes at kuldeperioden også medførte ny norsk rekord i strømforbruk. Mandag 7. februar mellom klokken ni og ti på morgenen brukte norske husholdninger ikke mindre enn 23 000 megawatt timer.[REMOVE]Fotnote: NTB. (2001, 9. februar). Draugen fremdeles stengt. Det rekorden sto seg i 14 år, helt til ekstremkulden i januar 2016 førte til et forbruk på 24 190 megawatt timer i samme tidsperiodeperiode. Fra 2001 til 2016 hadde også befolkningen økt med 690 000 personer, fra 4 524 000 til 5 214 000.

Draugen gasseksportBondevik høyt oppe på Draugen
Publisert 25. mai 2018   •   Oppdatert 17. september 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *