Grunnsteinen og vinnertegningSleipner-havariet og Draugen

Navnet Draugen

person Kristin Øye Gjerde, Norsk Oljemuseum
I Shell systemet ble det utlyst en navnekonkurranse før åpningen av feltet – og det var Draugen som vant.
— Lisa Kristin Haugen, 7 år, fra Ålesund ble vinner av tegnekonkurransen. Hun overrakte selv tegningen til olje- og energiminister Eivind Reiten ved en seremoni i Jåttåvågen.
© Norsk Oljemuseum

Ikke alle var like glad for dette. Selve ordet draug som er hentet fra det norrøne ordet draugr, kunne opprinnelig bety gjenferdet til en hvilken som helst avdød.

I sagn som forekommer langs kysten av Norge var draugen også en dauding, enten han bodde i haugen (på norrønt kalt haugbúi) eller dro ut for å hjemsøke de levende. Havdraugen kunne varsle dødsfall eller ulykker.

I seinere folketro ble det vanlig å begrense skikkelsen til et gjenferd av en død fisker som hadde drevet på havet, og som ikke var begravet i kristen jord. Det ble sagt at han bar skinnhyre, men hadde en tangvase til hode, seilte i en halv båt med spjærede seil og varslet død for dem som så ham eller endog ville trekke dem ned. Han utstøtte et isnende skrik når han viste seg. De fleste som opplevde møtet med Draugen døde, men det finnes også en historie fra Nord-Norge om en nordlending som beseiret Draugen.[REMOVE]Fotnote: Wikipedia

Skoleelever i Møre og Romsdal ble i 1991 invitert til en tegnekonkurranse for å illustrere Draugen plattformen. Mer enn 3000 tegninger ble levert inn. Lisa Kristin Haugen, 7 år, fra Ålesund gikk av med seieren. Hun overrakte selv tegningen til olje- og energiminister Eivind Reiten ved en seremoni i Hinnavågen.

Grunnsteinen og vinnertegningSleipner-havariet og Draugen
Publisert 30. juli 2018   •   Oppdatert 3. mars 2022
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *