Dekksbygging og kontraktsproblemerNavnet Draugen

Grunnsteinen og vinnertegning

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Olje- og energiminister Eivind Reiten ga uforbeholden ros til Norske Shell for eksemplarisk oppførsel da han la ned grunnsteinen til Draugen. Hendelsen skjedde 28. august 1990 i byggedokken til Norwegian Contractors (NC) i Jåttåvågen utenfor Stavanger sentrum. NC, som hadde fått byggekontrakten for betongunderstellet til Draugen, hadde startet arbeidet i dokken en måned tidligere.
— Notis fra Dagens Næringsliv 29.08.1990
© Norsk Oljemuseum

«[…]Som et eksemplarisk selskap på den norske kontinentalsokkel – med tanke på samarbeidet med landets industri og ikke minst med tanke på den nære kontakten med norske myndigheter.»[REMOVE]Fotnote: Shell Internt. (1990). Nr 5, september. Grunnsteinsnedleggelse for Draugen plattformen.

I sin hilsningstale fremhevet Reiten også prosjektet som et glimrende eksempel på ny teknologi og avanserte løsninger i samarbeidet mellom et stort internasjonalt oljeselskap og norsk industri.[REMOVE]Fotnote: Dagens Næringsliv. (1990, 29. august). Grunnsteinen lagt for Draugen.

På denne festdagen for Norske Shell og Draugen-prosjektet, var det ikke rette tide for analyse eller kritikk.

Jåttåvågen aulet av selebriteter. Foruten statsråden, som selv kom fra Møre og Romsdal, hadde en delegasjon fra Kristiansund ankommet med ordfører Harald Stokke og rådmann Anton Monge i spissen. Internasjonale toppfolk i Shellsystemet og hele den øverste ledelsen i A/S Norske Shell og Draugen Drift var også representert.

Fylkesordfører i Rogaland, Arne Rettedal, fikk også anledning til å applaudere både Shell, NC og Draugen Drift.

Åtteåring stjal showet

Det var likevel en liten jente på åtte år som stjal showet. Lisa Kristin Haugen fra Ålesund var spesielt invitert. Hun hadde vunnet en tur til Stavanger og grunnsteinsnedleggelse, da hun gikk seirende ut av en tegnekonkurranse som var arrangert av Norske Shell for skolebarn i Møre og Romsdal. Over 3000 tegninger kom inn.[REMOVE]Fotnote: Tidens Krav. (1990, 29. august). Nå kommer Draugen.

Da klassen til Lisa Kristin deltok i konkurransen, ante den da syv år gamle jenten ikke hva som skulle komme. Oppdraget var å tegne eller male Draugen – dauingen som dro ut for å hjemsøke de levende. Lisa Kristin malte dette vesenet som kom opp av havet og tenkte ikke mer på det.

15. mai 1990 kom Sunnmørsposten på besøk i klassen til Lisa Kristin og spurte om noen kjente igjen maleriet. Siden det hadde gått en tid siden konkurransen, var hun usikker på om hun skulle rekke opp hånden. «Det var ganske overveldende for en sjenert 7-åring å vinne en slik konkurranse, bli intervjuet av lokalavisen og få masse oppmerksomhet.»[REMOVE]Fotnote: E-post fra Lisa Kristin Haugen, datert 31. mai 2018.

Premien var på 1500 kroner, mye penger for en så ung jente på den tiden. Til alt overmål ble selve premieoverrekkelsen gjort på henne 8-års dag!

Turen til Stavanger var ikke en del av premien, men noe hun ble invitert til i etterkant. Men tur ble det for Lisa Kristin, storebror og mor. Henne første tur til oljebyen. I to dager skulle de være der. De ble godt ivaretatt av representanter fra Shell som tok dem med på rundtur i byen, de fikk bo på hotell med basseng og spiste middag på byens beste restaurant – Cafe de France! Lisa Kristin ble servert en spesialbestilt spagetti bolognese, siden resten av menyen ikke var særlig barnevennlig.[REMOVE]Fotnote: E-post fra Lisa Kristin Haugen, datert 31. mai 2018.

Familien Haugen fikk også delta på oljemessen ONS, en opplevelse som kanskje var mest spennende for den fire år eldre broren.

Grunnsteinen og vinnertegning, tegnekonkurranse,
Publisert i tidsskriftet Shell internt, utgave nr. 5 fra 1990.

Så bar det ut til grunnsteinsnedleggelse. Slike seremonier kan være ganske langdryge for en liten jente. Men hun fikk omsider møte olje- og energiminister Reiten og hadde en god historie å fortelle klassen da hun kom tilbake. Lisa Kristin, som hadde pyntet seg i bunad, fikk komme opp på scenen og overrakte det innrammede originalmaleriet til statsråden. Maleriet skulle henge på Reitens kontor.

Som minne fikk Lisa Kristin en keramikkfigur av Draugen, og video og foto fra grunnsteinsnedleggelsen og overrekkelsen av kunstverket.

Hvor Lisa Kristins maleri befinner seg nå, har ikke vært mulig å bringe på det rene.

Dekksbygging og kontraktsproblemerNavnet Draugen
Publisert 13. september 2018   •   Oppdatert 1. oktober 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *