Jul på DraugenLekkasje på Draugen

Produksjonen stanset

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Stormene feide med vindkast langt over grensen for orkan styrke over Haltenbanken i januar 2005.
— Her fra en storm i 2013. Foto: A/S Norske Shell/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Været i seg selv utgjorde ingen fare for hverken plattform eller produksjon. Draugen-plattformen sto stødig på et bein i stormen. Men før stormen satt inn, hadde det oppstått en skade på losseslangen, det vil si slangen som ble brukt for å overføre olje fra Draugens lastebøye til lasteskipet. Selv om en ny losseslang lå klar og mannskapet var på plass, var det ikke vær til å få skiftet den. Skaden kunne ikke repareres før vinden og bølgene la seg.

Konsekvensen var at mannskapet var ute av stand til å laste olje over i lasteskipene. Lagercellene på Draugen ble fylt opp og produksjonen måtte stanse da det ikke var plass i til å lagre mer olje.[REMOVE]Fotnote: Adresseavisen. (2005, 12. januar). Oljestopp på Draugen.

Vinden blåste opp til 85 knop i kastene. Det er kraftig når en tenker på at orkan starter på 64 knop. Produksjonen på Draugen var stanset i over en uke.

Januar 2005 var preget av mye vær. Først traff ekstremværet Gudrun Sør-Norge 8. og 9. januar, før ekstremværet Hårek traff kysten fra Nord-Trøndelag til Lofoten 10. januar og det neste ekstremværet – Inga – kom inn allerede dagen etter og traff deler av Sør-Norge fra Egersund til Kristiansund 11. og 12. januar 2005.

De høye vindhastighetene resulterte i signifikant bølgehøyde på opptil ti meter. Signifikant bølgehøyde er gjennomsnittshøyden av de en tredjedels høyeste målte bølgene. Enkeltbølger kan være opptil det dobbelte av signifikant bølgehøyde.[REMOVE]Fotnote: Iden, K., Isaksen, K., Kristiansen, S. og Szewczyk-Bartnicka, H. Meteorologisk institutt. Været i Norge Klimatologisk månedsoversikt Året 2005. (Nr. 13/2005 ISSN 1503-8017 KLIMA Oslo, 24.01.2006) Hentet fra https://www.met.no/publikasjoner/met-info/met-info-2005

Jul på DraugenLekkasje på Draugen
Publisert 25. mai 2018   •   Oppdatert 18. oktober 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *