Kraftig økning av produksjonskapasitetenVoldgiftsdom i Kværners favør

Juletre A5, ferdigstilling

person Per Sælevik, Norske Shell
Boring av A5 var ferdig og juletreet skulle settes på plass. For å gjøre det, satte de en drillpipe ned på toppen av juletreet hvor kroneventilen står og gjengene passer.
— Brønnhodene på Draugen er lokalisert på værdekket. Foto: Shadé Barka Martins/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Det blåste storm denne dagen, så rigg og plattform beveget seg kraftig. I det kranføreren løfter juletreet opp fra «well head» begynte juletreet å pendle. Drillpipen fungere som pendel og bevegelsen ble større og større. Å sette det ned ville ødelegge treet og han så ingen andre muligheter enn å heve løftet til opp til boredekket for det var i ferd med å knuse alt på sin vei, med stor risiko for å slå bort i brønner som var i drift. Pendelens bevegelse var nok 4-5 meter hver vei.

Så uten forvarsel tok en av roughneckene sats og hoppet ut på juletreet idet det for forbi. Han klamret seg til drill pipen med en hånd og ropte at de måtte kaste tau ut til han. Panikken var stor på boredekket, etter hvert fikk de kastet tau ut – som han kastet tilbake med en hånd til andre siden.

Omsider fikk de wire ut og begynte å bremse pendelvirkningen. Juletreet ble senket ned og roughnecken kunne klatre ned uskadd fra «husketuren».[REMOVE]Fotnote: Historier nedskrevet av Per Sælevik, 2016.

 

Kraftig økning av produksjonskapasitetenVoldgiftsdom i Kværners favør
Publisert 30. juli 2018   •   Oppdatert 3. oktober 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *