«Ekstraservice – Det er Shell, det»Mating av dekket på Draugen

Den store flyttesjauen

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Flytting til en ny by krever ofte sitt, men å flytte 200 ansatte med familier nesten 900 kilometer nordover krever mer.
— Kantinen på Råket er, sett i fugleperspektiv, formet som Shell sin logo. Foto: A/S Norske Shell/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

I løpet av en helg i august 1992 skulle hele driftsavdelingen for Draugen-feltet flytte fra Tananger i Rogaland til Kristiansund i Møre og Romsdal. Det samme skulle Norske Shell sin avdeling for leting og produksjon på norsk sokkel. Det skulle bli en av de største flytteoperasjonene i norsk historie. 200 personer med familie skulle flyttes nordover, det samme skulle kontorinventar, arkivskap og dokumenter.

Utviklingskontrakter, kontor, forsidebilde, flyttesjau
Shell-bygget på Råket ble tatt i bruk i 1992. Da flyttet også driftsorganisasjonen for Draugen-feltet inn i bygget. Foto: Heine Schjølberg/A/S Norske Shell

På Råket i Kristiansund var det nye kontorbygget som skulle fungere som hovedsete både for Norske Shell sin driftsorganisasjon for Draugen-feltet, og selskapets avdeling for leting og produksjon på norsk sokkel, innviet i juni samme år. (se artikkel om Råket))

Driftsavdelingene som til nå hadde holdt til ved Norske Shell sitt hovedkontor i Risavika utenfor Stavanger, ble stengt ned etter arbeidsdagens slutt fredag 7. august og skulle være operativ i de nye lokalene på Råket ved arbeidsdagens start mandag 10. august.

den store flyttesjauen, flyttelass, pakking, forsidebilde,
Foto: A/S Norske Shell/Norsk Oljemuseum

Noen hadde tjuvstartet. En uke tidligere hadde både dokumentasjonssenteret og deler av opplæringsavdelingen ankommet Kristiansund.

Men 7. august 1992 klokken fire på ettermiddagen startet vogntogene den lange ferden nordover med dokumenter, hyller, pulter, stoler, bøker, permer og kontorutstyr. I tillegg til alt kontorutstyr kom all privat flyttelast.
I alt var åtte vogntog og over femti flyttebiler involvert i flytteoperasjonen. Dobbelt sett med sjåførerkjørte vogntogene 18 timer i strekk for å nå fristen.

Godt planlagt

den store flyttesjauen, flyttelass
Ansatte var med på å pakke ned hele driftskontoret i Risavika. Foto: A/S Norske Shell/Norsk Oljemuseum

Flyttingen kom ikke overraskende på noen. Helt siden Stortinget høsten 1989 bestemte at Kristiansund skulle ivareta drifts- og basefunksjonene for Draugen-feltet, hadde de ansatte kjent til hva som skulle skje. (se artikkel om lokalisering) Så flytteprosessen var planlagt i detalj og de ansatte vel forberedt.

Driftsorganisasjonen i Kristiansund skulle bestå av 155 fast ansatte, pluss 28 internasjonale medarbeidere, såkalt expats som skulle arbeide i byen i to til fire år og 46 medarbeidere som arbeidet på kontrakt.

Det var ikke bare folk fra Stavanger og omegn som flyttet. Hele 84 var de 155 fast ansatte hadde tilknytning til Midt-Norge, de fleste av dem kom fra Nordmøre. Dette var helt i tråd med Shell sitt mål om at minst halvparten av de ansatte på Råket skulle komme fra Nordmøre. Etter mange år sør i landet kunne de nå følge flyttelasset tilbake til Midt-Norge.

Av de 200 ansatte som skulle flytte, hadde 80 familien med seg. Befolkningen i Kristiansund økte med 400 personer. Det utgjorde en betydelig befolkningsvekst for Kristiansund og nabokommunen Frei som til sammen hadde 22 000 innbyggere. (se egen artikkel)

Det ble ikke rapportert om noen uhell undervis – ikke så mye som en klemt tommel.

«Ekstraservice – Det er Shell, det»Mating av dekket på Draugen
Publisert 25. mai 2018   •   Oppdatert 1. oktober 2018
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *