Draugen på pengeseddel
Verdien på seddelen er 50 kawanzas – noe som tilsvarer ca. 2,25 norske kroner med kursen per september 2016, det vil si dette er den offisielle bundne kursen, den reelle verdien er ca. en tredel.
Avisen skrev:
«I Angola er norske oljeinteresser sterkt representert. Også diplomatiske forbindelser er etablert fra norsk side i et land som har rike ressurser på olje og diamanter, men som inntil for kort tid siden var preget av indre konflikter. Det norske flagget følger som regel etter oljeindustrien. Statoil og Hydro har etablert en norsk oljekoloni i Angola med investeringer i Girassol-feltet, og hit reiser norske statsråder som har med olje å gjøre.»
En representant for myntmuseet i Angola har gitt denne forklaringen
Angola har drevet med oljeproduksjon siden 1973 og den er i dag landets mest betydningsfulle inntekt. I 2016 utgjør oljeinntektene omtrent 90 prosent av landets eksportinntekter.
Kanskje en forklaring, men …
Det er også gitt ut to andre sedler med motiv fra oljebransjen. En med verdi 10 000 kawanzas (450 NOK) med tegning av noe som ligner plattformen som ligger på feltet Girassol (der Statoil har eierinteresser)
Den andre seddelen med verdien 500 kawanzas (23NOK) har en tegning av en halvt nedsenkbar borerigg og en tegning av en scene fra et boredekk.